Friday, 11 March 2022

Living with Living Machines

A UCL research project into Biohybridity has adopted this twitter logo designed by JIA:



The term ‘Living Machines’ has appeared in the last decade, announcing a science to understand and harness the convergence between biology and technology. This banner includes projects that create new technologies inspired by nature (biomimetics), projects that engineer/orchestrate living matter (synthetic biology), and projects that intimately couple biological entities with manufactured components for new biohybrid systems.

Tuesday, 11 May 2021

String Theory

 


Preliminary design for a guitar teaching and practice suite with workshop and storage for a guitar shop in Bristol.

A new courtyard will be formed at the end of the shop, which is currently being fitted out.

Monday, 1 February 2021

One Bedroom House


 This design for a one bedroom house in Brislington has just been submitted for planning approval. It works with the very tight constraints imposed by the site, sitting next to an existing house with a distinctive profile. The new dwelling would respect the amenity of its neighbour, while also creating a combined larger visual entity. 

The living room faces north. However, high level windows allow sunlight to enter from the south, also promoting cross ventilation.



Monday, 9 November 2020


 JIA have achieved Listed Building Approval with KB-2 structural engineers for extensive structural repairs to this historic Grade II* building in Bristol.

Monday, 16 September 2019

Soft Space Cubicle

JIA are developing a prototype design for a safe clinical room at Bristol Royal Hospital For Children. It is designed to be inclusive, catering for a wide range of patients, including those with challenging mental conditions.

The brief called for a calm, neutral space adaptable to individual needs. The scheme places all the usual clinical paraphernalia in smooth, laminate casings with flush, fob-operated doors. When closed, the equipment does not intimidate or present a ligature risk to young patients. The skin of the casings doubles as a screen for a video projector. Patient packs containing toys and sensory materials are stored on shelves, which also house phone-charging points, data outlets and other services.

Following sign-off by stakeholders it is proposed to progress through detailed design to tender and building out early in 2020.

Thursday, 11 October 2018

Beach House



Proposals for a new structure to replace a dilapidated house on a site facing the sea at Sand Bay near Weston-super-Mare.

Views over the Bristol Channel are spectacular, especially from higher levels.

The client is keen to enjoy the outlook to a maximum, so living space is arranged on the top floor with a vaulted roof over. At the centre is a large roof lantern that also serves to drop light into a central staircase leading down to bedrooms.

The house is revealed to view through incisions in the land, as this massing study demonstrates.


Wednesday, 1 August 2018

Garden Room


This preliminary visualisation explores proposals to take down a rear kitchen extension (with a pitched roof and small windows) to replace with a new, wider structure with large windows and a roof lantern.

Walls would be constructed in timber frame with a rendered finish to keep construction thicknesses to a minimum. New windows and French doors would be powder coated aluminium.